Børn og vorter

Vorter er meget almindelige hos børn. Det anslås, at ét ud af tre børn mellem 4 og 12 år har vorter på hænder eller fødder, og de forekommer hyppigere hos børn, der går i daginstitution og skole.

Vorter skyldes et virus, der hedder humant papillomavirus (HPV), som inficerer hudens øverste lag. Der findes over 100 forskellige typer af HPV, og viraene er meget smitsomme. Selvom virusset, der forårsager vorterne, er harmløse, kan vorterne være grimme og nogle gange generende.

Vorterne kan også være pinlige i sociale sammenhænge, hvilket især kan være svært for børn og unge. Hvis dit barn er blevet smittet med vorter, kan du hjælpe ved at lære mere om årsagerne og symptomerne på vorter og om de forskellige behandlingsmuligheder.

Hvorfor er vorter mere almindelige hos børn?

Vorter kan nemt smitte til en anden person gennem direkte kontakt hud-mod-hud eller via inficerede hudceller på ting som f.eks. håndklæder, gulve i svømmehallen eller legetøj. Virusset trænger ind i barnets krop gennem små rifter eller revner i huden og bryder ud i form af vorter flere måneder senere. Men ikke alle, der kommer i kontakt med virusset, udvikler vorter. Børn er mere tilbøjelige til at blive smittet med HPV, fordi deres immunsystem ikke er fuldt udviklet, og fordi de får normalt også flere rifter og skrammer end voksne. 

Børnefødder i en hængekøje

Hvad er tegnene på vorter og fodvorter hos børn?

I starten ligger HPV-virusset i dvale, og infektionen bliver først synlig, når vorten begynder at vokse. Virusset har en gennemsnitlig inkubationstid på to til seks måneder. Når først virusset bryder ud, vil det danne et ekstra lag af hård hud, som ligner et lillebitte blomkålshoved og normalt har en ru overflade. Kanterne af vorten er ofte hårde, mens den midterste del er blødere og sommetider har små sorte prikker. Prikkerne er bittesmå blodkar, der forsyner vorten med næringsstoffer. Vorter er normalt runde eller ovale med en gennemsnitlig diameter på 1-10 mm. Farven på håndvorter og fodvorter, der vokser på dine fodsåler, kan variere fra hvid til grå-brun. Hvis du ser tegn på vorter hos børn, skal de straks behandles, da det kan vare to år eller mere, før vorterne forsvinder af sig selv, og vorter kan smitte andre i mellemtiden.

Hvad er den bedste metode til at fjerne vorter hos børn?

Der er mange metoder til at fjerne vorter hos børn, men nogle metoder er mere effektive end andre. Langt de fleste vorter hos børn kan behandles i hjemmet med et produkt, der kan fås i håndkøb. Salicylsyre og frysning har traditionelt været de mest almindelige former for hjemmebehandling. Der findes også en ny og effektiv metode med myresyre, som er let at bruge og velegnet til behandling af børn. VorteFri PEN og VorteFri FLASKE, som indeholder myresyre, kan bruges af hele familien, også børn under 4 år.

VorteFri FREEZE excel, er et nyt produkt i VorteFri-familien, som fryser helt nede ved -80 °C modsat andre håndkøbsprodukter som fryser ved -57 °C. VorteFri FREEZE excel kan anvendes til børn over 4 år, men vær opmærksom på at frysning af vorter kan være smertefuldt og ubehageligt for midnre børn. 
Hvis håndkøbsbehandlingerne ikke virker, eller vorterne vender tilbage, kan du spørge en læge eller børnelæge til råds om behandling.

Vorter på hænder og fingre

Hvad er årsagerne til og symptomerne på og behandlingerne af vorter på hænder og fingre?

VorteFri FREEZE excel

En hurtig hjemmebehandling. VorteFri FREEZE excel er en hurtig håndkøbsprodukt, der effektivt fjerner vorter på hænder, arme og fødder.

Undgå at dit barn får vorter

Det er ikke altid muligt at forebygge vorter, men der er et par forholdsregler, du kan træffe, for at minimere risikoen for smitte. Disse forholdsregler indebærer, at du skal sørge for, at dit barn:

  • vasker hænder regelmæssigt og tørrer dem grundigt bagefter
  • ikke bider negle
  • ikke rører ved deres egne eller andres vorter
  • bruger badesandaler i svømmehallen og bruserum
  • ikke deler håndklæde med vennerne
  • bruger plastsokker til gymnastik, kampsport og andre sportsgrene, der dyrkes indendørs på bare fødder
  • bruger fugtighedscreme for at forhindre tør hud, især på hænder, fødder, albuer og knæ
DEN VELKENDTE
VorteFri flaske

VorteFri FLASKE

Til hele familien

VorteFri FLASKE er en unik vortebehandling, der effektivt udtørrer vorterne. Den unikke virkningsmåde er netop det, der får VorteFri til at skille sig ud i forhold til andre syrer på markedet.

DEN BRUGERVENLIGE
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Præcis påføring

Indeholder samme kraftfulde og effektive syre som VorteFri FLASKE. Produktet er udviklet og designet ud fra brugernes ønsker og behov. Et sikkert redskab, der er nemt at anvende.

DEN KOLDESTE
VorteFri FREEZE packshot

VorteFri FREEZE excel

Engangsbehandling

Er vores nyeste og koldeste opfindelse. Den første hjemmebehandling med en så kold gas, at den kan nå de dybeste lag af vorten og dræbe virusset.