Hvad er vorter?

Hvis du er blevet smittet med hånd- eller fodvorter, er du ikke alene. Det anslås, at én ud af ti voksne, og ét ud af 3 børn har vorter eller fodvorter.

Vorter er forårsaget af en virusinfektion, og selvom de kan forekomme på alle dele af kroppen, er vorter på hænder og fingre den mest almindelige type. Symptomerne på vorter kan være forskellige, men de ses normalt som små, kornede udvækster på huden, der kan variere i farven fra lyserød og hvid til brun, og som ofte føles ru ved berøring. Nogle mennesker får kun én vorte, andre får mange flere. Det er ikke ualmindeligt at have 10-20 vorter.

Loading the player...

Hvorfor får man vorter og fodvorter?

Årsagen til vorter er virusset humant papillomavirus (HPV), som inficerer cellerne i hudens ydre lag gennem bittesmå rifter og skrammer. Der findes over 100 forskellige typer af HPV-virus, og de er alle smitsomme. Da inkubationstiden er lang – mellem to og seks måneder – kan det være vanskeligt at identificere, hvor du kom i kontakt med virusset. Børn er mere modtagelige for vorter end raske voksne, fordi deres immunforsvar ikke er fuldt udviklet.

Vorte på fod

Forskellige typer af vorter

Forskellige typer af HPV-virus forårsager forskellige typer af vorter. Vorter forekommer oftest på fødder, hænder og fingre, men de kan også vokse på andre dele af kroppen. 

  • Almindelige vorter (Verruca vulgaris) er den type vorter, som man hyppigst ser. De kan forekomme enkeltvis eller i grupper overalt på kroppen, men de ses oftest på hænder og fødder. Almindelige vorter ser ud som hævede udvækster på huden og har en hård, ujævn overflade, der ligner strukturen i et blomkålshoved.
  • Plantare vorter (Verruca pedis, også kaldet verrucas) er fodvorter på fodsålerne, der er blevet presset ind i hudoverfladen af kroppens vægt. De vokser ofte i klynger.
  • Flade vorter (Verruca plana) er mindre vorter, der ligger mere fladt på huden. De forekommer normalt på hænderne eller i ansigtet.
  • Subunguale og periunguale vorter er ru, uregelmæssige vorter, der dannes under tånegle og fingernegle. De er små i begyndelsen, men kan voksne til størrelsen af en ært og bevirke, at neglen bliver løs og deform.

Hvordan undgår man at få vorter?

Hvorfor får du vorter og hvad er den bedste måde til at forebygge vorter?

Hvorfor får man vorter?

Vorter kan sprede sig fra én person til en anden og fra ét sted på kroppen til et andet, hvad er årsagerne?

Behandling af vorter og fodvorter

De fleste vorter er harmløse og forsvinder i løbet af to år, men nogle vorter kan være mere genstridige. Selvom dine vorter og fodvorter ikke er smertefulde, kan du nemt smitte andre med dem. Dette kan ske direkte, hvis nogen kommer i kontakt med én af dine vorter, eller indirekte via en genstand eller overflader som f.eks. et håndklæde eller gulvet i svømmehallen. Du kan også inficere og sprede vorter fra én del af kroppen til en anden, hvis du har en rift eller et sår, der kommer i kontakt med én af dine vorter. Vorter på hænder og fingre er især tilbøjelige til at sprede sig, hvis du bider negle. For at undgå spredning af infektionen bør du behandle nye vorter, så snart de viser sig. Langt de fleste vorter kan fjernes derhjemme med en håndkøbsbehandling som f.eks. VorteFri PEN eller Vortefri FLASKE, en myresyreopløsning, der er nem at bruge og effektivt behandler ni ud af ti vorter. Du kan også behandle vorter derhjemme med frysning f.eks. VorteFri FREEZE, som med dinitrogenoksid, en meget kold gas, som når ned på -80 °C, og kulden når ned i de dybeste lag af vorten.

DEN VELKENDTE
VorteFri flaske

VorteFri FLASKE

Til hele familien

VorteFri FLASKE er en unik vortebehandling, der effektivt udtørrer vorterne. Den unikke virkningsmåde er netop det, der får VorteFri til at skille sig ud i forhold til andre syrer på markedet.

DEN BRUGERVENLIGE
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Præcis påføring

Indeholder samme kraftfulde og effektive syre som VorteFri FLASKE. Produktet er udviklet og designet ud fra brugernes ønsker og behov. Et sikkert redskab, der er nemt at anvende.

DEN KOLDESTE
VorteFri FREEZE packshot

VorteFri FREEZE excel

Engangsbehandling

Er vores nyeste og koldeste opfindelse. Den første hjemmebehandling med en så kold gas, at den kan nå de dybeste lag af vorten og dræbe virusset.