Hvad er fodvorter?

Fodvorter er vorter, der kommer under dine fodsåler. De kaldes også plantara vorter.

Ligesom vorter på hænder og fingre er fodvorter meget smitsomme og skyldes virusset humant papillomavirus (HPV). Virusset trænger ind i kroppen gennem bittesmå sår og rifter i huden og får hårdt protein til at danne sig på det øverste hudlag. Mens vorter på andre dele af kroppen normalt vokser udad, vokser fodvorter normalt indad, da de bliver presset ind i fodsålerne, når du går.

Tegn på fodvorter

Fodvorter har tendens til at danne et fladt lag af tyk hud, og kan have et blødere centrum, der ofte er hvidt med små sorte prikker. Prikkerne er bittesmå blodkar, der forsyner fodvorten med næringsstoffer og ofte er det et tegn på, at vorten er ved at forsvinde. Fodvorter kan forekomme enkeltvis eller danne større klynger, der kaldes mosaikvorter. I modsætning til vorter på hænderne, der som regel er smertefri, kan fodvorter være smertefulde, da de konstant er under pres af din kropsvægt.

Fodvorter tæt på

Hvordan smitter fodvorter?

Fodvorter kan overføres både gennem direkte kontakt med en vorte på en smittet person eller gennem indirekte kontakt med ting eller flader, f.eks. håndklæder, sko eller gulvet i svømmehallen.

Undgå fodvorter

HPV-virusset findes stort set alle steder, og derfor er det svært at forhindre fodvorter i at sprede sig. Der er dog et par forholdsregler, du kan træffe, for at minimere risikoen for at smitte dig selv andre steder på kroppen – eller andre personer – med fodvorter:

  • Undgå at røre ved dine vorter, da de nemt kan spredes til andre dele af kroppen.
  • Tør fødderne ordentligt efter badet og smør dem ind i fugtighedscreme for at forhindre, at de revner.
  • Skift sokker hver dag.
  • Brug altid fodtøj som f.eks. sandaler eller tøfler på gulve, hvor andre går med bare fødder.
  • Undgå at dele håndklæder, sko eller sokker med personer, som har vorter.
  • Brug badetøfler i offentlige områder som f.eks. omklædningsrum og i svømmehallen, hvis du allerede har fodvorter. Dette vil forhindre, at vorterne spredes til andre.

Hvordan undgår man at få vorter?

Hvorfor får du vorter og hvad er den bedste måde til at forebygge vorter?

Hvordan ser vorter ud?

Symptomerne på vorter kan variere meget. Hvad er de mest almindelige tegn?

Hvilken type behandling findes til fodvorter?

I lighed med andre vorter kan det tage to år eller mere for fodvorter at forsvinde af sig selv. For at forhindre at dine fodvorter bliver smertefulde og smitter andre, er det vigtigt at behandle dem, så snart de opstår. Fodvorter kan næsten altid behandles i hjemmet med en håndkøbsbehandling. Den mest almindelige hjemmebehandling af fodvorter er salicylsyre eller frysning af vorten med DMEP-gas med en temperatur på ca. -55° C. En ny og meget effektiv metode er myresyre, som udtørrer vorten, og dinitrogenoxid, som fryser vorten ned til -80 °C. En myresyreopløsning som f.eks. VorteFri PEN og Vortefri FLASKE er nem at bruge, den skal kun påføres én gang om ugen og efterlader ingen ar på huden. VorteFri FREEZE indeholder dinitrogenoxid, som er effektivt til behandling af fodvorter. VorteFri er også en god metode til at behandle mere end én fodvorte samtidig.

DEN VELKENDTE
VorteFri flaske

VorteFri FLASKE

Til hele familien

VorteFri FLASKE er en unik vortebehandling, der effektivt udtørrer vorterne. Den unikke virkningsmåde er netop det, der får VorteFri til at skille sig ud i forhold til andre syrer på markedet.

DEN BRUGERVENLIGE
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Præcis påføring

Indeholder samme kraftfulde og effektive syre som VorteFri FLASKE. Produktet er udviklet og designet ud fra brugernes ønsker og behov. Et sikkert redskab, der er nemt at anvende.

DEN KOLDESTE
VorteFri FREEZE packshot

VorteFri FREEZE excel

Engangsbehandling

Er vores nyeste og koldeste opfindelse. Den første hjemmebehandling med en så kold gas, at den kan nå de dybeste lag af vorten og dræbe virusset.