Hvordan ser vorter og fodvorter ud?

Symptomerne på vorter kan variere meget alt efter hvilken type virus, der forårsager infektionen.

De mest almindelige tegn på vorter og fodvorter er små udvækster i huden, der ligner et blomkålshoved og føles ru ved berøring. De fleste vorter er hævede udvækster med en hård kant og en blødere del i midten, men nogle vorter er flade og glatte. Vorter er normalt runde eller ovale med en gennemsnitlig diameter på 1-10 mm.

De er ofte lysere eller mørkere end den omgivende hud, og farven kan variere fra hvid til grå-brun. Sommetider kan man se små, sorte prikker midt i vorten. Disse prikker er bittesmå blodkar, der forsyner vorten med blod, og de er typisk et tegn på, at vorten er ved at forsvinde.Vorter er forårsaget af virusset humant papillomavirus (HPV), som kan trænge ind i kroppen gennem bittesmå rifter eller skrammer. Inkubationstiden for infektionen kan variere, og det kan tage alt fra to til seks måneder (eller endog år i ekstreme tilfælde), før symptomerne på vorter eller fodvorter viser sig. Selvom vorter normalt er harmløse, kan de være pinlige - især for børn og unge. I nogle tilfælde kan de også være smertefulde.   

Loading the player...
Vorte på fod

Almindelige tegn på vorter og fodvorter

Almindelige tegn på vorter og fodvorter omfatter ændringer i det område af huden, hvor du er blevet smittet. Alt efter, hvilken type virus du er blevet smittet med, kan du opleve nogle af følgende symptomer: 

  • Almindelige vorter (Verruca vulgaris) er den mest almindelige type af vorter. De kan forekomme enkeltvis eller i grupper overalt på kroppen, men de ses oftest på hænder og fødder. Den almindelige vorte er en hævet, kuppelformet udvækst på huden, der normalt har en hård, ujævn overflade.
  • Fodvorter, plantare vorter (Verruca pedis, også kaldet verrucas) er vorter på fodsålerne. Trykket på foden, når du går og står, får mange verrucas til at blive flade eller vokse indad, og de kan være ret smertefulde. Efterhånden som vorten skubbes ind i fodsålen, vokser der tyk, hård hud, i lighed med en ligtorn, hen over den. Verrucas vokser ofte i klynger, der danner en mosaik.
  • Flade vorter (Verruca plana) er mindre, mere glatte vorter, der ligger mere fladt på huden. De kan komme overalt på kroppen, men ses normalt i ansigtet og på arme eller ben. Flade vorter kan vokse i store grupper og spredes ofte ved barbering.
  • Subunguale og periunguale vorter er ru, uregelmæssige vorter, der dannes under tånegle og fingernegle. De er små i begyndelsen, men kan voksne til størrelsen af en ært og bevirke, at neglen bliver løs og deform.

Hvordan undgår man at få vorter?

Hvorfor får du vorter og hvad er den bedste måde til at forebygge vorter?

Vortebehandling

Der findes flere forskellige metoder til at fjerne vorter, hvad er de forskellige muligheder?

Behandling af vorter og fodvorter

De fleste vorter forsvinder af sig selv i løbet af to år, men det er ikke usædvanligt at have vorter i flere år. Hvis dine vorter er grimme eller smertefulde, er det godt at vide, at der findes effektive behandlingsmetoder. Ved at behandle dine vorter kan du også forhindre dem i at sprede sig til andre dele af kroppen eller til andre personer. Nye vorter er normalt nemmere at fjerne end gamle vorter, så jo hurtigere du begynder behandlingen, jo bedre. 
Vorter kan normalt behandles med håndkøbsprodutker. Du kan f.eks. behandle med myresyre som findes i VorteFri PEN og Vortefri FLASKE, som får vorten til at udtørre nedefra og op. En anden behandlingsmetode er at fryse vorten. VorteFri FREEZE excel er en effektiv behandling, som fryser vorten ved -80 °C. 

DEN VELKENDTE
VorteFri flaske

VorteFri FLASKE

Til hele familien

VorteFri FLASKE er en unik vortebehandling, der effektivt udtørrer vorterne. Den unikke virkningsmåde er netop det, der får VorteFri til at skille sig ud i forhold til andre syrer på markedet.

DEN BRUGERVENLIGE
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Præcis påføring

Indeholder samme kraftfulde og effektive syre som VorteFri FLASKE. Produktet er udviklet og designet ud fra brugernes ønsker og behov. Et sikkert redskab, der er nemt at anvende.

DEN KOLDESTE
VorteFri FREEZE packshot

VorteFri FREEZE excel

Engangsbehandling

Er vores nyeste og koldeste opfindelse. Den første hjemmebehandling med en så kold gas, at den kan nå de dybeste lag af vorten og dræbe virusset.