Hvordan undgår man at få vorter?

Vorter er små, kornede udvækster på huden, der kan forekomme overalt på kroppen. De er meget almindelige, især hos børn.

Men hvorfor får man vorter og fodvorter? Vorter er forårsaget af virusset humant papillomavirus (HPV), som er et relativt harmløst virus, der trænger ind i kroppen gennem rifter og revner i huden. Virusset inficerer de celler, der danner det yderste lag af huden, og bryder ud som en vorte eller fodvorte i løbet af to til seks måneder.

Man kan få vorter på to måder:

  • Direkte kontakt. Vorter kan spredes fra person til person gennem håndtryk eller anden hud-mod-hud kontakt. Du kan også sprede vorter fra én del af kroppen til en anden ved at pille i en eksisterende vorte og derefter berøre brudt hud andre steder på kroppen.
  • Indirekte kontakt. Vorter kan overføres ved at berøre ting, der har været i kontakt med en smittet person, som f.eks. et håndklæde, en barbermaskine eller fugtige gulve f.eks. i svømmehallen, hvor du normalt går med bare fødder.
En famlilies fødder som kan ses under dynen

Hvem kan få vorter?

HPV er meget smitsomt, men kontakt med virusset resulterer ikke altid i vorter. Her er en model, der viser, hvordan man normalt kommer i kontakt med et HPV-virus, der kan give vorter. 

Børn og personer med nedsat immunforsvar

Alle kan få vorter, og det anslås, at 10 procent af befolkningen er smittet. Men hvis dit immunforsvar er svækket på grund af sygdom, er der større sandsynlighed for, at du får vorter. Børn har også en større risiko for at få vorter, da deres immunsystem ikke er fuldt udviklet. Omkring en tredjedel af alle børn mellem 4 og 12 år har vorter.

Skole og børnehave

Graden af HPV-kontakt i skolen er skyld i vortesmitte af vorter blandt skolebørn. Lande, hvor børnehaver er mere almindelige, har derfor en højere forekomst af vorter hos børn.

Spredning af vorter i familien

Børn, som har et familiemedlem med vorter, har en øget risiko for at blive smittet. For at undgå smitte er det derfor er det en god ide at børn bader med badesandaler – både hvis der er fodvorter i familien eller hvis barnet selv har fodvorter.

Livsstil

Vorter spredes gennem hudceller, der er inficeret med virusset. Baderum og offentlige områder, hvor du normalt går med bare fødder, som f.eks. omklædningsrum og svømmehaller, vil derfor øge risikoen for smitte. Men du kan tage forbehold for at så vidt muligt undgå vorter.

Ved at følge disse råd kan du minimere risikoen for at blive smittet med håndvorter og fodvorter: 

  • Undgå at berøre vorter. Vask hænder regelmæssigt, men overdriv ikke. Hvis du har været i kontakt med virusset, kan du vaske det af, inden det når frem til brudt hud.
  • Tør hænderne ordentligt og brug en fugtighedscreme. Hvis du tørrer hænderne og bruger en fugtighedscreme, kan du forhindre, at hænderne bliver tørre og modtagelige for HPV-virus.
  • Undgå at dele fodtøj med andre. HPV kan nemlig findes i andres sko og sokker.
  • Undgå at dele håndklæder, barbermaskiner, deodoranter, kosmetik og andet til brug ved personlig hygiejne, da personlige genstande kan overføre vorter.
  • Undgå at bide negle og neglerødder. Neglebidning kan forårsage brud på huden, hvor virusset kan trænge ind.
  • Hold dig sund og rask. Et stærkt immunsystem er det bedste forsvar mod vorter og fodvorter.
  • Undgå at gå med bare fødder i offentlige områder. Hvis du kommer regelmæssigt i gymnastiksale og svømmehaller, kan brug af badetøfler eller andre sko med gummisål forhindre, at du får fodvorter.

Børn og vorter

Børn får ofte vorter, hvorfor får mit barn vorter, og hvordan kan jeg vortebehandle mit barn?

Vortebehandling

Der findes flere forskellige metoder til at fjerne vorter, hvad er de forskellige muligheder?

Behandling af vorter

Hvis du allerede har fået fodvorter er den bedste måde at undgå, at de spreder sig, at behandle dem med et effektivt middel til at fjerne af vorter som f.eks. VorteFri. Det kan være en udfordring at komme af med vorter, men hvis du starter behandlingen, så snart du bemærker de første tegn på vorter, har du en større chance for succes.

DEN VELKENDTE
VorteFri flaske

VorteFri FLASKE

Til hele familien

VorteFri FLASKE er en unik vortebehandling, der effektivt udtørrer vorterne. Den unikke virkningsmåde er netop det, der får VorteFri til at skille sig ud i forhold til andre syrer på markedet.

DEN BRUGERVENLIGE
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Præcis påføring

Indeholder samme kraftfulde og effektive syre som VorteFri FLASKE. Produktet er udviklet og designet ud fra brugernes ønsker og behov. Et sikkert redskab, der er nemt at anvende.

DEN KOLDESTE
VorteFri FREEZE packshot

VorteFri FREEZE excel

Engangsbehandling

Er vores nyeste og koldeste opfindelse. Den første hjemmebehandling med en så kold gas, at den kan nå de dybeste lag af vorten og dræbe virusset.