Hvorfor får man vorter?

Vorter og fodvorter er meget almindelige, og de fleste vil få mindst én vorte i løbet af livet, normalt på hænderne eller fødderne.

Men hvorfor får man vorter og fodvorter? Vorter er små udvækster på huden forårsaget af virusset humant papillomavirus (HPV). HPV får hårdt protein (keratin) til at vokse på det øverste lag af huden og danne små, uregelmæssige buler, som føles ru ved berøring.

Der findes over 100 typer af HPV-virus, og forskellige stammer af virusset forårsager forskellige typer af vorter. De vira, der forårsager vorter, er normalt helt harmløse. Nogle af de mest fremherskende typer af vorter er almindelige vorter, plantare vorter og flade vorter. Ikke alle, der kommer i kontakt med vortevira, bliver smittet. Årsagerne hertil er ikke helt klarlagte, men din genetiske sammensætning og dit immunsystem spiller sandsynligvis en rolle. Vorter i familien kan gøre dig mere modtagelig for virusset, og personer med et svækket immunforsvar har også en højere risiko for at få vorter.

Loading the player...
Yougaundervisinger med flere deltagere

Hvordan smitter vorter og fodvorter?

HPV-virusset trænger ind i huden gennem tør og revnet hud eller gennem en rift eller skramme. Når du først er blevet smittet, kan vorterne sprede sig fra ét sted på kroppen til et andet. Dine fingerspidser og området rundt om neglene kan blive inficerede, hvis du bider negle. Vorter kan også spredes fra én person til en anden, når brudt hud kommer i direkte kontakt med en vorte, for eksempel ved et håndtryk. Direkte kontakt hud-mod-hud er den mest almindelige måde at blive smittet på, men virusset kan også spredes ved indirekte kontakt via genstande, hvor inficerede hudceller af vorten sidder på. Hvis man deler håndklæde med personer, der har vorter, eller går barfodet i f.eks. svømmehallen, kan det få vorter og fodvorter til at sprede sig. De kan også spredes mellem forskellige familiemedlemmer i dit eget hjem. Ved at behandle dine vorter kan du undgå at smitte andre.

Hvordan ser vorter ud?

Symptomerne på vorter kan variere meget. Hvad er de mest almindelige tegn?

Hvad er vorter?

Vorter er små udvækster på huden, forårsaget af et virus (HPV, humant papillomavirus).

Behandling af vorter og fodvorter

Det kan være svært at undgå-at-få-vorter eftersom virusset, der skyld i vorter, findes overalt. Vorter og fodvorter er normalt harmløse, men hvis du er blevet smittet, anbefales det stadig, at du fjerner vorterne for at undgå at sprede virusset til andre dele af kroppen eller til andre omkring dig. De fleste vorter kan behandles derhjemme, og på dit lokale apotek findes der mange forskellige håndkøbsprodukter til at fjerne vorter. Traditionelt har salicylsyre og frysning af vorterne med DMEP gas -57 °C været de mest almindelige hjemmebehandlingsmetoder, men nu er der kommet en ny vortebehandling, der indeholder myresyre, som er en effektiv behandling, der udtørrer vorten indefra - f.eks. med VorteFri PEN og VorteFri FLASKE. Begge produkter er nemme at anvende og behandlingen skal kun foretages én gang om uden. Behandlingen med myresyre er smertefri og giver ingen ar.
En anden behandlingsmetode mod vorter til hjemmebehandling er frysning med VorteFri FREEZE excel, som indeholder dinitrogenoxid gas, som fryser vorten med -80 °C, og når ned i de dybeste lag af vorten.

DEN VELKENDTE
VorteFri flaske

VorteFri FLASKE

Til hele familien

VorteFri FLASKE er en unik vortebehandling, der effektivt udtørrer vorterne. Den unikke virkningsmåde er netop det, der får VorteFri til at skille sig ud i forhold til andre syrer på markedet.

DEN BRUGERVENLIGE
VorteFri PEN

VorteFri PEN

Præcis påføring

Indeholder samme kraftfulde og effektive syre som VorteFri FLASKE. Produktet er udviklet og designet ud fra brugernes ønsker og behov. Et sikkert redskab, der er nemt at anvende.

DEN KOLDESTE
VorteFri FREEZE packshot

VorteFri FREEZE excel

Engangsbehandling

Er vores nyeste og koldeste opfindelse. Den første hjemmebehandling med en så kold gas, at den kan nå de dybeste lag af vorten og dræbe virusset.